Ads 468x60px

torstai 3. syyskuuta 2015

Wipster - Videoiden kommentointityökalu

Inhoan editissä istumista. Editissä istuminen on usein ajanhukkaa kun katson leikkaajan tekevän rutiinityötä, johon minulla ei ole sanomista. Hyvä leikkaaja toki pyytää työrauhan ja käskee ohjaajan häipymään jo editin alkuvaiheessa, mutta aivan liian usein olen istunut leikkaajan kainalossa kampaamassa videota freimi freimiltä. Olisi paljon kätevämpää saada videosta vedos, jota voisi kommentoida etänä framen tarkkuudella vaikka illalla kotona ja osoittaa kuvassa yksittäisiä pisteitä, joihin haluaa muutoksia. Nyt tällainen työkalu löytyi, sen nimi on Wipster.

Wipster on videoiden jakopalvelu, johon voi ladata projekteja yhteiskäyttöön. Käyttäjillä on mahdollisuus lisätä videoihin kohdistettuja kommentteja, joista leikkaaja voi tulostaa itselleen työlistan.

Vanha malli oli lähettää leikkaajalle sähköposti, joka oli täynnä aikakoodeja ja selityksiä.

Tee jump-cut kuvaan kohdassa 1:32, niin että auton oven aukaisun jälkeen päähenkilö on jo kuvan etualalla. 
Aikakoodilistat ovat toimivia, mutta oman kokemukseni perusteella leikkaajat eivät tykkää niistä. Aikakoodien kanssa riski väärinkäsityksiin kasvaa ja lista on puiseva lukea.

Wipster perustuu visuaalisuuteen.

Lataat videon kuin mihin tahansa videoiden julkaisupalveluun ja muut projektin jäsenet voivat käydä merkkaamassa framen tarkkuudella puhekuplia haluamiinsa kuviin. Ohjaaja pyytää jonkin kuvan pidentämistä, kuvaajalla on toiveita värimäärittelyn suhteen koskien yksittäistä pistettä kuvassa.

Kommentit kerääntyvät timelinelle markkereina ja niiden välillä on helppoa hyppiä sujuvasti.

Leikkaaja voi tulostaa kaikki markkerit to-do listaksi ja merkitä "tehtäviä" tehdyiksi. Projektin hallitsija tietää, missä vaiheessa editti on.

Toisaalta, Wipster tarjoaa leikkaajalle mahdollisuuden kommentoida ohjaajan pyyntöjä ja käydä keskutelua yksityiskohdista. Tarkasti ja väärinymmärryksiä välttäen.

Filmlike leikkaaja pitää majaansa Tampereella ja tarvitsimme työkalun, jokka tehdä luovaa työtä etänä. Wipster on tähän mennessä ollut vastaus huutoomme.

Ensimmäisessä testissämme meillä oli yhden projektin osalta viisi videota, joita leikkaaja, ohjaaja, kuvaaja ja tuottaja kommentoivat. Wipster näyttää some-maailmasta tutulla tavalla, kuka henkilöistä on tehnyt minkäkin markkerin ja jättänyt kommenttinsa.

Teknisiä tietoja:

Hinta: 25$ kuukaudessa. Aika kallis. Tämä on paketti, jonka itse hankimme. Mahdollistaa yhden pääkäyttäjän (leikkaaja), joka lisää videot. Muut meillä ovat ilmaiskäyttäjiä.

Tila: 100 minuuttia kuukaudessa. Meidän paketissa määrä rajattu tähän.

Formaatit: Wipster lupaa syövänsä monensorttista formaattia, mutta suosivat h.264 koodekkia paketoituna .mp4, .mov tai .mpg -muotoon.

Kirjautuminen: Googlen tai FB:n tunnareilla onnistuu

Ensimmäisen projektimme osalta voin kehua Wipsteriä palveluna, joka olisi parantanut monta tekemääni juttua. Olen liian kiltti ja laiska editoinnin ohjaaja. Päästän leikkaajan helpolla kun en jaksa istua vieressä ja kammata juttua läpi sekunti sekunnilta. Wipster tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden ja on varmasti leikkaajallekin mieluinen työkalu kun ei tarvitse tulkita ohjaajan sekavia horinoita edittikopissa.

Puutteet:

Wipsterissä on yksinkertaiset näppäinoikotiet, jotka ovat intuitiivisia leikkaussoftia käyttäville. Omassa käytössäni frame-framelta liikkuminen tökki kuitenkin pahasti. Kun markkereita/kommentteja on paljon, nuolinäppäimillä liikkuminen ei päivitä katseltavaa kuvaa. Koin tämän hankalaksi, koska en päässyt lisäämään kommentteja framen tarkkuudella, vaan muutama kommentti meni hieman sivuun. Onneksi Filmlikella on fiksu leikkaaja.

Wipsterissä voisi olla audio waveform. Tämä helpottaisi äänileikkauksen kommentointia.

Hinta on hieman suolainen. Kyse on kuitenkin melko yksinkertaisesta sovelluksesta, joka on tosin ammattikäyttöön suunniteltu.

Luo tunnarit Wipsteriin täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

 
Blogger Templates