Kamera löytyy jokaiselta kännykästä, mutta ammattimaisen kuvan tekeminen "oman väen voimin" on vaikeaa. Kameran lisäksi tarvitset pätevän kuvaajan, ohjaajan, raskaat kuvausvalot, käsikirjoituksen, editoijan, äänisuunnittelijan - näin ensin mainitakseni. Oikoteitä on harvoin. Kuka videotuotantoja on teettänyt tietää, että se on merkittävästi kalliimpaa kuin vaikkapa valokuvien ottaminen. Elävän kuvan tekeminen on tiimityötä.
Tilatessasi sinun tulee kuitenkin ymmärtää, maksatko pelkästä teknisestä suorituksesta, vai ostatko luovaa työtä? Luova sisältö on se, joka tekee vaikutuksen ja joka on tehokasta markkinointia. Siitä kannattaa maksaa. Teknistä suoritustakin voi höystää luovilla elementeillä. Tehdä tylsästä vaikuttavaa. Se on itselleni mieluisin ammatillinen haaste.
Olen ehtinyt olla sekä äärimmäisen kokeneiden, että ensimmäistä kertaa kyydissä olevien asiakkaiden kanssa tekemisissä. Keräsin seitsemän kohdan listan asioista, jotka tilaajan tulisi ymmärtää tilaus- ja tuotantovaiheessa.
- Valitse tuotantoyhtiö, joka antaa rakkautta
Tuotantoyhtiön täytyy jo tarjouksessaan innostua aiheestasi. Tarjouksessa täytyy olla kuvaelma, miltä lopputuote näyttää. Jos saat jo alustavan käsikirjoituksen, se on rakkautta ensi silmäyksellä. - Älä teetä liian pitkää videota Yleisin virhe kokemattomalle tilaajalle on yrittää tunkea yritysesittelyynsä tai muulle videollensa liikaa tavaraa. Kaikkea ei tarvitse kertoa. Minuutit maksavat. Käytä kymppitonnisi timanttiseen minuuttiseen kuin puuduttavaan kymmenminuuttiseen.
- Käytä maallikon näkökulmaa hyväksesi Työskentele vain fiksujen kanssa eli etsi toimija, joka osaa kirjoittaa. Kerro mitä videolta halutaan ja anna tuotantoyhtiön käsiin taustamateriaalia. Olet itse sokeutunut omalle sisällöllesi, mutta tuore lukija näkee olennaisen ja kiinnostavan.
- Pyydä avoin käsikirjoitus Pilvipalvelut tarjoavat mahdollisuuksia yhteiskäyttödokumentteihin. Pyydä tuotantosuunnitelmat ja käsikirjoitukset itsellesi jo luonnosvaiheessa ja voit seurata, miten työ etenee. Voit puuttua dramaattisiin virheisiin jo alkuvaiheessa ja tuotantoyhtiö säästyy turhalta työltä. Pilvipalveluista toimittajan työssä olen kirjoittanut täällä.
- Anna tiukat moniosaiset deadlinet Ilmoita, milloin video pitää olla valmis. Ilmoita milloin haluat demon ja jätä tiukka muutaman päivän aikataulu korjauskierrokselle. Löysä aikatauluttaminen saattaa johtaa siihen, että tilauksesi hautautuu muiden projektien alle, joissa on napakampi aikataulutus.
- Anna talentille tilaa Tuotantoyhtiö on tehnyt satoja videoita, sinä korkeintaan muutamia. Ota ilmainen konsultointiapu vastaan. Älä fiksaa videon rakennetta ja käsikirjoitusta mielessäsi liian tiukkaan. Anna tarinankerronnan mestareille tilaa. Ideat ovat usein ilmaisia, vaikka käsikirjoitukselle budjetissa jokin summa määrätäänkin.
- Ei viime hetken paniikkikorjauksia Liian usein on avoimen tuotantomallinkin videoissa päädytty viime hetken korjauksiin. Kaikki näkivät käsiksen, nyökyttelivät, painoivat vihreää ja kun viimeinen versio tulee editistä pihalle syntyykin eriskummallisia ideoita johtokunnan kokouksessa. Kun kuvauspäiviä ei ole varaa ostaa lisää, aletaan videon loppuun tunkea irrallisia spiikkejä, grafiikoita ties mitä purkkaratkaisuja. Ne huonontavat lopputulosta, joten stick with the plan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti