Ads 468x60px

lauantai 28. helmikuuta 2015

MŌVI M10 ja Canon 1DC testissä

Pääsin vihdoinkin tutustumaan Möviin kenttäolosuhteissa. Teimme joulukuussa Kuusijuhla-nimisen projektin - kolmiosaisen ja yhteensä 3,5 tuntisen suoran show'n TV1:lle. Olin ohjelmassa töissä juontajana, mutta pääsin myös ideoimaan ja käsikirjoittamaan spotteja. Ne toteutettiin aidoissa lokaatioissa, kalustona Mövi M10 ja Canon 1D C. Tässä muutamia kokemuksia.

Puffien reunaehdot olivat juontajien esittely, koominen käänne ja jouluisuus. Keksimämme konseptin teema oli "joulun synnit", jonka ympärille kehitimme kolme lyhyttä tarinaa.

Valmiit spotit tässä.


Kuusijuhla spotti 1 - "Joulusiivous" from Turkka Huhtala on Vimeo.


Kuusijuhla spotti 2 "Kuusivarkaat" from Turkka Huhtala on Vimeo.


Kuusijuhla spotti 3 "Joulukalenteri" from Turkka Huhtala on Vimeo.

Tiimiin kuuluivat esiintyjien lisäksi ohjaaja Gitte Enjala, kuvaaja Marco Hyvärinen, focus-puller Antti Tuunanen, valaisija Juice Leskinen ja lavastaja . Spotit tehtiin kahden päivän aikana.

Mövi vuokrattiin P.Mutasen elokuvakonepajalta ja kamera lainattiin Canonilta. Tietääkseni Canon 1 DC:tä ei ole vuokrattavissa Suomessa.

Mövin käyttöön päädyttiin siksi, että puffien idea oli näyttää ensin välähdys täydellistä joulua, mutta kohta jo vitsi paljastuu. Käännettä ei haluttu toteuttaa skarvilla, vaan leikkauksen piti tapahtua kuvan sisällä. Tämän parempaa tekosyytä Mövillä leikkimiselle en keksi.

Kameraksi valitsimme ensin Canonin C500:n, koska halusimme kuvata kevyellä 4K-kameralla 50fps. C500 yhdessä tallentimen ja prime-linssin (CP2, 35mm) kanssa olisi kuitenkin kasvanut niin raskaaksi paketiksi, että halusimme kevyemmän kaluston. Etsimme kompaktia Super35 tai FF-kennoista kameraa ja päädyimme Canon 1DC:hen, joka on no.. töpö järkkäri, jolla kuvaa 4K:ta!

Värimäärittelyä ei spotille saatu, joten Canon 1 DC:n 8-bittinen 4:2:0 h.264-koodekki oli riittävä, mutta lopulta jouduimme luopua myös 4K:sta, koska Ylen leikkausyksiköt olisivat räjähtäneet. Ulosajoformaatti on tutu DV25, joten tinkiminen ei tuntunut pahalta.

Jälkikäteen ajateltuna esim. 5Dmk3 (häkättynä) raw-modella olisi voinut olla laadullisesti parempi vaihtoehto, mutta pääsimmepä nyt ainakin tutustumaan 1D C:hen kamerana. Mövin kanssa 1D C on oiva valinta - kevyt, mutta ei liian kevyt. Mutasen mukaan pienet Sonyn A7:t ja Panasonicin GH:t olisivat olleet M10:lle liian kevyitä.

Mutasen Mövi on rankasti modattu - piuhat, putket ja lukot on omaa tekoa. Mutasen mainio Nopsa kertoo tarkemmin:

Meidän MoVI M10 onkin modifioitu meillä siten että lähes kaikki putket ovat vaihdettu vähän liian notkeista hiilikuituisista kevyisiin alumiinisiin ja samalla ne on pidennetty että rigiin saa kameroita joita alkuperäiseen ei fyysisten mittojen takia ei saisi. Lisäksi kaikki tarvittavat clampit ja ruuvit ovat rakennettu uudestaan pikakiinnityksillä jotta kaikki säädöt tapahtuvat nopeasti ilman että pitää lähteä etsimään työkalupakkia. Kolmas lisäominaisuus on se että kaikkiin laitteisiin tulee virta yhdestä akusta. Esimerkiksi RED Epic-kameraa käytettäessä kaikissa muissa käsivaragimbaaleissa täytyy pitää kaksi akkua joka mutkistaa johdotuksia entisestään ja voi lisätä kokonaispainoakin.

Langattomana skarppina meillä oli Chroszielin MagFox. Kameran päälle monitoriksi valittiin 5,6" TV-Logic (VFM-056W), josta lähti signaali Teradek Boltin avulla langattomasti focus-pullerin monitoriin. Siitä vedettiin vielä signaali ohjaajan isompaan tarkkailumonitoriin. Langattoman skarpin kanssa kannattaa muistaa, että optiikassa täytyy olla hard stopit, elikkä esim. Canonin järkkäriobjektiivit eivät käy kun skarppirengas pyörii ääripäissään tyhjää.

Yllätyin, miten raskas paketti Mövi on. Sitä ei lämpimikseen pidä kädessä. Ständejä, joille Mövin voi laskea kannattaa olla useampia ja pitää ne lähellä. Yllätyin kuitenkin siitä, miten helposti kokenut kuvaaja voi ottaa Mövin haltuunsa, vaikkei kalustoa olisi useasti ehtinyt vielä käyttääkään. Toisille helpompaa kuin toisille, mutta esim. Stedin kanssa moni nostaa kädet pystyyn ennen kuin edes yrittää.

Mövi on useimmissa tilanteissa kahden miehen show, mutta sen käyttö ei vaadi vuosien kokemusta vaan simppelimpiin kuviin voi lähteä kylmiltään, kunhan kuvien kanssa ei ole kiire.

Yllätyin, millainen piuhahelvetti Mövistä tulee pelkästään silloin kun skarppi on ulkoistettu. Mövi on tiettävästi myös herkkä sateelle. Toimimme majestic modella. Yksi kaapeleistamme katkesi kuvausten alkaessa ja tuhrasimme puolisen tuntia sen selvittämiseen, mikä kaapeleista oli kyseessä. Stabilointimoottorit eivät sekoilleet kuvatessa, mutta meillä oli pieniä ongelmia herkkyyden säätämisen kanssa. Säädöt tehdään tablettisovelluksella.

Kaikenkaikkiaan hauska kokemus ja hyvä tutustuminen koneeseen. Toivottavasti kohta pääsen käyttämään Möviä tiukemmissa paikoissa. Tietääkseni Mövi-spesialisteja ei Suomessa vielä monta ole, mutta mikäli tuotantoaikataulu on tiukka ja kuvat vaikeita, on paras turvautua tekijään, jolla on Mövi-kokemusta satoja tunteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

 
Blogger Templates