Google Maps on jäänyt omassa käytössäni kakkoseksi Microsoftin Bing Maps -karttasovellukselle. Bingin lintuperspektiivikuvat ovat tarjoavat erittäin hyvän startin lokaatioiden tutkimisessa. Teen juttua autiosaarelle muuttamisesta ja haluan juttuuni kuvan, missä tutkin saarta ilmasta.
Aikaisemmin olen ratkaissut asian kuvaamalla raakasti tietokoneen näyttöä kameralla. Tämä on usein hyvä ratkaisu jos haluaa tietokonekuvista luonnollisen tuntuisia näytön heijastuksineen ja näppäimistöllä vilistävine sormineen. Jos näytöllä olevista asioista pitää saada mahdollisimman hyvin selvää ei tämä ratkaisu ole kaikista paras. Lisäksi kuvaajat saavat allergiakohtauksia ruudun kuvaamisesta.
Screencast-ohjelmilla saa kaapattua tietokoneen näytöllä tapahtuvat asiat videoksi. YouTuben miljardit videotutoriaalit tehdään varmasti suurimmaksi osaksi tällaisilla ohjelmilla. Erilaisia ohjelmia on lukematon määrä, tässä kolme ilmaisohjelmaa, jotka itse koen käyttökelpoisiksi.
Screencast-o-matic
Työpaikan koneille (esim. Yle) pystyy harvoin asentamaan ulkopuolisia ohjelmia, mutta jostain syystä Screencast-o-maticin sai asennettua ongelmitta. Sovellusta voi käyttää myös selainpohjalta, mutta ainakin itselläni oli ongelmia Javan yhteensopivuuden kanssa. Ohjelma oli asennettava koneelle.Ohessa video, miltä valmis jälki näyttää.
Screencast-o-matic on helppokäyttöinen, mutta en ole täysin tyytyväinen laatuun. Video on huonosti pakattua ja liikkeessä on rumaa viivettä. Jälki ei kelpaa mielestäni sellaisenaan telkkariin, joten halusin löytää parempilaatuisen sovelluksen.
Screencastify
Chromeen on asennettavissa laajennus, jonka avulla screencastit ovat käytössäsi siellä missä pääset kirjautumaan Chrome-tilillesi. Minulla ei ole esittää esimerkkiä videon laadusta, mutta jälki oli hieman kehnompaa, mitä Screencast-o-maticissa.Screencastifyn voit asentaa itsellesi Chromen kaupasta.
Quicktime Player
Tulipa taas lähdettyä merta edemmäs kalaan. Paras screencastaus-ohjelma löytyi valmiina omalta koneelta. Quictime Playeristä ainakin macilla löytyy valmiiksi ominaisuus, jonka avulla voin kaapata joko koko näytön tain rajata näytöltä haluamani kokoisen osan tallentumaan.Quicktime käyttää h.264 pakkausstandardia ja voit tallennuksen jälkeen tehdä videosta 1080p-kopion. Puolen minuutin tallennuksesta syntyi 110 megan tiedosto, mikä itsessään antaa jo viitteitä varsin häviöttömästä lopputuloksesta. Quicktime Player tallentaa omalle silmälleni täysin luonnollista kuvaa tietokoneen näytöltä sellaisena kuin sen näen.
Tässä esimerkki.
Ei hassumpaa?
EXTRA: Screenleap
Screencastausta voi tehdä myös livenä, mikäli haluat jakaa näyttösi netin kautta toisaalla istuvan kollegasi kanssa. Screenleap on mainio ohjelma silloin kun annat puhelimessa kollegallesi tietokoneen käyttökoulutusta. Sopisi esimerkiksi leikkaajille, jotka kyselevät puhelimessa, miten efektin parametrejä käytetään. Kyse on ikään kuin etäyhteydestä, missä et kuitenkaan anna konettasi kenenkään hallintaan.Screenleapia voi testata täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti