Evernote on minulle uusi tuttavuus. Olen tutustunut sen käyttöön kuluneen kevään aikana ja ihastunut sen monipuolisuuteen. Ensin Evernote oli luonnoslehtiö, nyt se on monipuolisten muistiinpanojen arkisto - ideoiden odotushuone, josta ajatukset ohjautuvat käsikirjoitusluonnoksiin.
Mihin sitä kannattaa käyttää?
Yksinkertaisimmillaan Evernotea voi käyttää samalla tapaa kuin iOS:n Muistiinpanot-sovellusta. Voit kirjoittaa sinne ajatuksiasi muistiin. Kirjoitan Evernoteen taustahaastattelun kysymykset ja kirjaan niiden alle haastattelun jälkeen vastaukset. Voit ladata Evernote-sovelluksen tietokoneellesi, puhelimellesi ja tabletillesi. Pääset muistiinpanoihin käsiksi myös selaimella.
Toisin kuin yksinkertainen muistikirja, Evernote syö muitakin muistiinpanoja kuin tekstejä.
Kävin muutama viikko sitten Kansallisarkistossa selailemassa erääseen ohjelmaprojektiini liittyviä asiakirjoja. Sain käsiini mapillisen vanhoja valokuvia, jotka halusin talteen. Otin padin esiin, räpsin sillä kuvat ja loin Evernoteen muistiinpanon. Koostin kuvista hetkessä nätin albumin ja liitin sen ohjelmaprojektin muistikirjaan, joka sisältää kaikki muutkin muistiinpanoni. Tavallisesti kuvat olisivat menneet padin yleiseen kuvavirtaan, missä on sekalaisia vauvakuvia ja muuta höpöä.
Palasin pari viikkoa myöhemmin arkistoon ja skannasin juuri ne kuvat, jotka tarvitsin. Olin ehtinyt valita Evernoten esikatselukuvista haluamani.
Okei, se oli valetta. Skannasin kaikki valokuvat, koska ne olivat niin hienoja.
Evernoteen voi myös ladata kaappauksia nettisivuilta. Linkki on muistiinpanona paljon huonompi kuin tarkkaan rajattu katkelma nettisivulta.
Mitä käytännön hyötyä siitä on ollut?
Evernoten avulla fyysinen lastulevystä tehty työpöytäni Pasilassa on siistimpi kun asiat ovat oikeissa mapeissaan ja mapit ovat pilvessä. Myöhemmin ohjelmaprojektin kuvauskeikalla käynnistin Evernoten, poimin sieltä yhden arkistovalokuvan, näytin sen kuvaajalle ja loimme identtisen kuvan kohteesta - 40 vuotta myöhemmin. Kuvaa ei tarvinnut tulostaa paperille tai plärätä kameran kuvavirrasta - riitti että kirjoitin Evernoteen hakusanan Kansallisarkisto.
Evernotessa muistiinpanoille voi kirjoittaa tägejä, mikä helpottaa asioiden pitämistä järjestyksessä kun ideoita, kontakteja, asiayhteyksiä, lähteitä ja paikkoja alkaa olla käsityskyvylle mahdoton määrä.
Evernoteen voi tallentaa myös äänimuistiinpanoja eli saneluita ja videomuistiinpanoja. Taustahaastattelu ei jää nauhurin muistikortille vaan siirtyy suoraan pädin mikrofonin kautta Evernoteen. Heavy user -käyttöä mun näkökulmasta, mutta mahdollista joka tapauksessa.
Paras ystäväni päivittää nettisivujaan Evernoten avulla, joten kai se taipuu sellaiseenkin, mitä en edes ymmärrä.
Evernoten hauska ominaisuus on muistiinpanojen jakaminen. Voit sallia toiselle käyttäjälle pääsyn muistiinpanoihisi. Yliopistoaikoina tästä olisi ollut suuri hyöty. Luentomuistiinpanojen kopioiminen käsipelillä on nykyään typeryyttä.
Evernoten paikka toimittajan sähköisessä työkalupakissa
Olen esitellyt nyt neljä erilaista pilvipalvelua - Dropboxin, Google Driven, Trellon ja Evernoten. Palvelut tukevat toisiaan ja hoitavat kukin hienosti omaa tehtäväänsä.
Jos tämä myyntipuhe on saanut sinut vakuuttuneksi, lataa Evernote täältä.
Evernote on paikka, missä kaikki alkaa. Ideat jalostuvat Trelloon. Kun raskaampaa materiaalia alkaa kertyä siirrän tekstimuotoiset tiedostot Google Driveen. Kuvan ja äänen säilytän Dropboxissa, johon olen ostanut 100 gigaa lisätilaa. Työpöydällä on tyhjempää kuin ennen. Tyhjän tilan on vallannut uusi skannerini, jolla kopioin valokuvia ja kirjojen sivuja sähköiseen muotoon.
Ei perinteistä paperiakaan ole vielä unohdettu. Yleensä parhaat ideat syntyvät paikoissa, missä sähköiset välineet eivät ole ulottuvilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti