Ads 468x60px

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kopterikalustoa esittelyssä

Minut tempaistiin tänään töissä yllättäen mukaan kopteriesittelyyn, jonka tarkoitus oli tutustuttaa uutispuolen kuvaajille kauko-ohjattavia kuvauskoptereja. En tiedä ilmakuvauksesta juuri mitään, mutta kolmella keikalla olen kopteria käyttänyt ja päivän pikainen sessio herätti paljon ajatuksia.


Jos et kyseiseen tekniikkaan ole koskaan törmännyt, tutustu vaikka Madeinsky Oy:n uusimpaan testipätkään täällä. Kamerana BlackMagicin Pocket Cinema. Kopterista en osaa sanoa muuta kuin, että siinä näyttäisi olevan kahdeksan lapaa. Oktokopteri siis?

Huomaa, ettei kuvaa ole vakautettu jälkikäteen.

Ilmakuvat nostavat oikein käytettynä ohjelman tuotantoarvon äkkiä pilviin. Ammattilaistenkin keskuudessa rupisempikin ilmakuva herättää helposti ihastusta. Ilmakuvat ovat kauniita, tehokkaita ja usein informatiivisiakin. Ihminen tykkää katsella maailmaa yläilmoista.

Uutisten puolella ilmakuvaa on ilmeisesti tarkoitus käyttää dokumentoivana apuna. Nähdään sellaisia asioita, joita ei näe maan pinnalta. Tulipalon koko, poliisin kenttäoperaation laajuus, festarin yleisömäärä jne.

Tuollaisten asioiden taltioimiseen tänään oli tarjolla Phantomin nelilapainen kopteri, joka kantaa GoPro-kameraa. Laitteen saa toimintavalmiina tonnin pintaan mm. Videovarusteesta.
Kontrolleri. Lentäjälle omansa ja kuvaajalle (gimballin käyttäjälle) omansa.

Ihan toimiva tuote etenkin hyvällä kelillä, mutta itse olen alkanut karsastaa GoPron käyttöä koptereissa kahden viimeisen kokemukseni jälkeen.

Tilanne ilmassa tuntuu olevan samankaltainen kuin maassa: liian kevyellä kameralla ei pärjää kun olosuhteet muuttuvat hiemankin kovemmiksi. Tässä jotain omia vanhoja raakamatskuja parin vuoden takaa.

Ainakaan itse en ole saanut kertaakaan käyttistä GoPro-kamaa vaan kuva on täytynyt syöttää vakausohjelmistoihin. GoPro:n rolling shutter -efekti on mielestäni sen verran häiritsevä, ettei vakaaminen edes paranna kuvaan hirveästi. Tässä valmis juttu, jossa ilmakuvia alussa ja lopussa.

Toisaalta tuntuu, että alalla luullaan kenen tahansa pystyvän ottamaan kopterikameran hallintaansa. Varmasti moni jollain lailla pystyykin, mutta itse olen kyllä huomannut, että pelkkä lentämisen oppiminen vaatii valtavasti treeniä. Puhumattakaan, että samalla pitäisi pystyä ottamaan ilmassa hallittuja ja motivoituja tilttauksia ja pannauksia.

Siksi toivoisin, että laitteistoa ei hankittaisi kovin kevyin perustein ajatuksella, että annetaan kaikille koulutus ja sitten väki käyttää kun ehtii. Ei varmasti ehdi eikä varmasti käytä, mitä uutistyöhön tulee.

Alan erikoismiehet eivät ole niin kalliita, etteikö olisi varaa vuokrata alihankkijaa kun uav-kuvalle on todellista tarvetta.

Sama pätee mielestäni ohjelmatyöhön. Ohjelmatyössä tosin raha on tiukemmassa. On vaikea perustella 600 euron lisäkustannusta, jonka uav-kuvaaja vähintäänkin laskuttaa päivän keikasta. Ilmakuva on aina efektikuvaa, jonka teho heikkenee äkkiä. Jos viiden minuutin jutussa on minuuttikin taivaskuvaa on sitä käytetty jo äkkikuulemalta liikaa. Siinä mielessä uav-kuva on kallista.

Toki jos olisi olemassa henkilö, joka hallitsisi sekä ykskamerahommat että kopterihommat voisi kuvitella sellaiselle osaamiselle olevan kysyntää. Kuvauspäivästä voisi lohkaista kolmanneksen tai neljänneksen parin tarvittavan kopterikuvan tekemiseen.

Näytillä oli myös järeämpi kopteri, joka nostaa muutakin kuin pelkän GoPron taivaalle. Kuulemma nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jokainen 100g lisämassa vähentää kopterin toiminta-aikaa minuutin.

Toinen mielenkiintoinen uutinen oli, että marraskuulle on tulossa asetus, joka määrää uav-kuvaamisen raamit. Koptereiden maksimilentokorkeus rajoitetaan 120 metriin. Näin voidaan säilyttää vielä 30 metrin turvaväli pienkoneisiin, jotka lentävät matalimmillaan 150 metrissä.

BlackMagicin Pocket Cinema ja Panasonicin GH4 ovat tämän hetken kuumimmat kamerat. Ihmettelen yhä, miksi joku haluaa Redin taivaalle nimenomaan pikkukopterin kyydissä. Ehkä näyttämisenhalun vuoksi.

Odotan innolla pääsyä keikalle kunnon kopterin ja jämäkän kameran kanssa. Ehkä tilaisuus tähän tulee vielä ennen kesää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

 
Blogger Templates