Ads 468x60px

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Vanhat painetut kartat – Kartta-aineistoa historiajuttuihin

Etsiessäni vanhoja kartta-aineistoja erääseen projektiini törmäsin Maanmittauslaitoksen erinomaiseen wanhojen painettujen karttojen palveluun. MML:n varsinaisilla sivuilla linkki oli mielestäni hiukan piilossa, joten promoan palvelua blogissani. Kiinnostaako, miltä Kauhavan kunnan kartta näytti vuonna 1969 tai Helsinki 1930-luvulla? Vanhat painetut kartat tarjoaa näköisversioita alkuperäisistä 1:20000 perus- ja topografikartoista. Gridi kattaa koko Suomen. Kartat tuottavat iloa paitsi toimittajille niin myös monille graafikoille.

Varoituksena karttanörteille - loppupäiväsi saattaa tuhlaantua tämän palvelun parissa. Itselläni ilta vierähti pitkälle yöhön kun tänne löysin.

Tässä linkki palveluun.

Palvelu toimii seuraavalla tavalla.

1. Oikeassa yläkulmassa on hakukenttä. Kirjoita siihen "Kauhava".
2. Valitse kolmesta hakutuloksesta ylin.
3. Vasemmassa reunassa on vaihtoehdot Peruskartta 1:20000 ja Topografikartta 1:20000. Valitse peruskartta (Topografikarttaa ei Kauhavasta ole saatavilla..)
4. Keskellä olevaan karttaikkunaan aukeaa gridi. Klikkaa haluamaasi ruutua.
5. Oikeaan sarakkeeseen aukeaa karttavaihtoehtoja, jokta kukin ohjaavat sinut eri vuosikymmenen karttalehdelle
6. Klikkaa vaihtoehtoja ja tallenna haluamasi kartta työpöydällesi.

Huomaa, että voit valita useampia karttarastereita kerralla. Klikkaamalla rasteria uudelleen se lakkaa olemasta aktiivinen.

Sitten vain selaamaan Helsingin vanhoja karttoja ja ihmettelemään, miten laaja Länsi-Pasilan puutaloaluekin aikanaan oli ja miten rautatiet hallitsivat Helsingin ydinkeskustaa vielä ihan muutama vuosikymmen sitten.

Jos tarvitset uusimpia peruskarttoja saa nekin ladattua MML:n sivuilta. MML näyttää ymmärtävän avoimen datan päälle, hienoa! Palvelun käytön oppimisen jätän sinulle. Ei ihan intuitiivinen palvelu, mutta käyttöliittymä on varsin samankaltainen vanhojen karttojen kanssa. Huomaa, että mittakaava on nykyään 1:25000.

Linkki.

Kun kumminkin alat kaivata Karjalan karttoja niin kas nekin löytyvät MML-sivuilta. Iso peukalo Maanmittauslaitokselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

 
Blogger Templates