Sun Seekerin kameranäkymä |
Sun Seeker on ladattavissa ainakin App Storesta ja Googlen Playsta. Sovellus maksaa noin 6-7 dollaria. Ainakin Androidille on olemassa vielä kehittyneempiä sovelluksia auringon paikantamiseen, mutta esittelen Sun Seekerin, koska se riittää omiin tarpeisiini. Käsittääkseni Sun Seeker oli aurinkosovellusten markkinoilla ensimmäisenä, joten kysä on jo klassikosta.
Sovelluksen käyttökelpoisin ominaisuus on kameranäkymä, jossa auringon radan voi nähdä livenä. On helppo määrittää esimerkiksi yllä olevassa esimerkkikuvassani, mihin aikaan aurinko paistaa vankimielisairaalarakennuksen ja pihakuusen välistä keskiviikkona 12.3. kun meillä on kuvausten tärkein päivä. Kuten kuvasta voi havaita, kameran tulee olla pystyssä kahdeksan jälkeen aamulla.
Toinen kätevä apu sovelluksesta irtoaa kun suunnittelen kuvauspäivän aikataulua. Jos haastattelua varten on mielessä jokin tietty lokaatio ja suunta, voi olla edullista välttää auringon ilmestymistä haastateltavan taakse juuri h-hetkellä. Haastattelun siirtäminen parilla tunnilla saattaa parantaa haastattelukuvaa dramaattisesti.
Selainpohjainen simppeli "valokartta" löytyy täältä.
Ylipäätään valon suunta on hyvä pitää mielessä kuvauspäivän suunnittelussa. Yksinkertaisimmillaan Sun Seekerillä voi tarkastaa auringon täsmällisen nousu- ja laskuajan etukäteen. Esimerkiksi Lapissa valo on niukka resurssi, joka täytyy osata hyödyntää tehokkaasti.
Kameranäkymän lisäksi valon suunnan näkee kartalla |
Moon Seeker
Mikä onnistuu auringolle onnistuu myös kuulle. En ole astrofysionomi, mutta käsittääkseni auringon ja kuun liikkeet eivät temppuile päivästä ja vuodesta toiseen merkittävästi..Kuun sijainnin ennakointi taivaankannelle tuo kuvauksiin hifi-lisää. Jos täysikuu osuu sopivasti kuvauspäiville kannattaa tilaisuus käyttää hyväksi. Onhan se komeaa kun kaupungin siluetin yllä paistaa täysikuu. Olen jopa pari kertaa yrittänyt tätä, mutta pilvisyys on aina tuhrinut haavekuvat.
Moon Seeker on Sun Seekerin sisarohjelma ja toimintaperiaatteeltaan lähes identtinen. Sovelluksen erikoisuus kameranäkymän lisäksi on kuukalenteri, josta voit tarkistaa kuun vaiheen, nousuajan ja noususuunnan. Sovellus on ladattavissa App Storesta.
Toki samat tiedot löytyvät esimerkiksi täältä.
Tutustuin Moon Seekeriin suunnitellessani erästä inserttiä, joka käsitteli kuukuvausta ja Laurinsalon Tommia. Insertin motiivina oli kuvata 'kuuilluusio' eli epätodellisen suuri kuu kohteen takana. Tämä onnistui kun kiipesin Vuosaaren jätemäkien päälle ja kuvaaja odotti laaksossa puolen kilometrin päässä kuun ilmestymistä taakseni. Pilvisen talven vuoksi yritimme kuvaa ainakin kolmena kuukautena täysikuun aikaan kunnes kuva lopulta onnistui. Zoomi oli muistaakseni 20x ja P2:ssa extenderi päällä.
![]() |
Kuukuva Puoli seitsemän -ohjelman insertissä |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti