Ads 468x60px

maanantai 3. helmikuuta 2014

Kuvauspäivä-blogi avattu

Avasin pitkän ajatuspainin ja viivyttelyn jälkeen televisiotyötä käsittelevän blogini. Blogi sai nimen Kuvauspäivä.

Kirjoitan tv-työn menetelmistä, välineistä ja periaatteista. Kirjoitan myös työn alla olevista jutuista, käytössä olevista kameroista ja toimitusprosessin ongelmista kun juttuidea yrittää taipua minuuteiksi ja sekunneiksi ääntä ja kuvaa. Saatan kertoa katsomistani elokuvista ja televisiosarjoista, mikäli näen niissä työllemme hyödyllisiä ideoita. Blogini ei käsittele journalismia eikä työpaikkaani Yleisradiota. Kirjoitan tv-työn tuotantovälineistä ja -tavoista alkaen käsikirjoituksen tekemisestä aina valmiin jutun valmistumiseen saakka.

Kirjoitan blogia itselleni, koska uskon kirjoitustyön jäsentävän ajatuksiani siitä, miten telkkarihommia tulisi tehdä. Kirjoitan blogiani myös kollegoilleni, jotka toivottavasti saavat teksteistäni virikkeitä. Toivon höpinöilleni myös runsaasti kommentteja ja vastalauseita - en väitä tietäväni, miten näitä hommia tehdään. Tiedän vain, miten itse haluan näitä hommia tehdä. Blogiani saattaa lukea myös joku alalle haluava - harrastaja tai opiskelija, joka toivottavasti saa tekstieni avulla kuvan toimitustyön arjesta.

Olen tehnyt asiaohjelmia vuodesta 2008. Sitä ennen tein oikeita (toimittajan) töitä uutistoimituksissa Ylellä, Maikkarilla, Kauppalehdessä, verkkolehti Uudessa Suomessa ja sanomalehti Ilkassa. Työnkuvani on säilynyt melko samana siitä saakka kun aloitin syksyllä 2008 Kuningaskuluttajassa, mutta kymmenien pitkien inserttien ja satojen virheiden jälkeen työtapani ovat muuttuneet viidessä vuodessa valtavasti.

Minulla ei ole alan koulutusta, enkä ole juurikaan kurssittanut itseäni työn lomassa. Se johtuu pitkälti siitä, ettei tarjolla ole ollut hyödylliseksi näkemiäni kursseja. Vaikka en ole kuvaaja, ohjaaja tai käsikirjoittaja puhun paljon kameroista, ohjaamisesta ja käsikirjoittamisestakin,  Olen toimittaja. Itseoppinut yleismies. Olkoon blogini minulle kaipaamani kurssi, jossa työ toimii opettajana.

Valitsin blogin nimeksi "Kuvauspäivä", koska kaikki alalla olevat tietävät, että koko työ kulminoituu noihin yleensä raskaisiin, mutta antoisiin päiviin. Kirjoitan paljon muustakin kuin itse kuvauspäiviin liittyvistä asioista. Kuvauspäiviä edeltää vähintäänkin päivien, joskus kuukausien valmistelu. Tähän valmistelutyöhön olen löytänyt mielestäni hyödyllisiä menetelmiä ja työkaluja, joista haluan kertoa muillekin.

Piti toivottaa blogilleni pitkää ikää ja kirvesvartta, mutta wikisanakirjan mukaan sellaista sanontaa ei ole olemassa. Sanonta menee ihan toisin ja merkityskin jotain muuta, mitä olin hakemassa. Heti opin jotain. Tästä tulee hauskaa.

Helsingin Kumpulassa 3.2.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

 
Blogger Templates